۱۲ حیوانی که همنوع خود را میخورند؛ از نیشترماهی تا سمندر آبی و ببر
حیوانات میلیون ها سال است که نوع خودشان را می خورند. قدیمی ترین مورد شناخته شده آدم خواری متعلق به تریلوبیت ها با حدود نیم میلیارد سال قدمت است.
امروزه بسیاری از موجودات آدمخواری یا آدمخواری را نشان می دهند. جانوران گوشتخوار همیشه اعضای گونه خود را نمی خورند و فقط در شرایط بسیار خاص تبدیل به گوشتخوار می شوند. در ادامه به نقل از سایت لایو ساینس به چند نمونه از آدم خواری در حیوانات اشاره می کنیم.
میمون
آدمخواری در میمون ها معمولاً با کودک کشی همراه است. برای مثال، در سال ۲۰۱۹، محققان گروهی از میمونهای کاپوچین پانامایی (مقلد سِبوس) را در پارک سانتا روزا در کاستاریکا مشاهده کردند که یک میمون ده روزه را پس از سقوط از درخت میخوردند. محققانی که شاهد این آدم خواری بودند مشکوک بودند که آیا مرد بالغ نوزاد را هل داده یا به او حمله کرده و باعث مرگ او شده است. نرهای بالغ از بسیاری از گونه ها، فرزندان غیرمرتبط را می کشند تا فرصتی برای تولید مثل داشته باشند.
خرس قطبی
بیشتر آدم خواری در خرس های قطبی (Ursus maritimus) شامل کشتن خرس های جوان نر و در موارد نادر ماده بالغ می شود. با این حال، طبق مطالعهای که در سال ۲۰۱۱ در مجله Arctic منتشر شد، خرسهای قطبی نر و ماده لاشه خرسهای قطبی مردهای را میخورند که توسط انسان کشته و پوست کنده شدهاند.
گاردین در سال ۲۰۲۰ گزارش داد که آدمخواری در خرس های قطبی در شمال روسیه در حال افزایش است و دلیل آن احتمالا کمبود غذا است، زیرا آب شدن یخ های دریا به دلیل تغییرات آب و هوایی و فعالیت های انسانی آنها را مجبور کرده است که از شکارگاه های معمول خود دور شوند. .
جگوار
مطالعه ای در سال ۲۰۱۰ در The Southwestern Naturalist اولین مورد آدمخواری را در بین جگوارهای بالغ (Panthera onca) گزارش کرد. به نظر می رسید که دو جگوار نر یک جگوار ماده را کشتند و بخشی از لاشه او را خوردند. به گفته محققان، با توجه به فراوانی طعمه در این منطقه، احتمالاً این برخورد خشونت آمیز ناشی از استرس اجتماعی مواجهه با جگوارهای ناآشنا در جنگل است. آدم خواری جگوارها را می توان به شکل آدم خواری نیز مشاهده کرد، هرچند نادر است.
کوسه ببر شنی
کوسه های ببر شنی (Carcharias taurus) حتی قبل از اینکه از رحم مادر خارج شوند شروع به آدمخواری می کنند. محققان مدتهاست که وجود جنین کوسه ببر را در معده جنینهای دیگر ثبت کردهاند، جایی که تولهها به جنینهای خود در رحم مادر حمله کرده و در حین رشد میخورند. این نوع آدمخواری به این معنی است که تنها بزرگترین و قوی ترین فرزندان زنده می مانند. ماده های بالغ می توانند با چندین نر جفت گیری کنند و آدمخواری ممکن است بین جنین های پدران مختلف رخ دهد.
محققان پنج تا هفت جنین از چند پدر را در رحم زنان در اوایل بارداری و دو جنین از یک پدر را در رحم زنان در مراحل بعدی بارداری مشاهده کردند. این امکان وجود دارد که نسل اولین نر که با ماده جفت می شود زمان بیشتری برای رشد داشته باشد و نسل نرهای بعدی کوچکتر شده و به غذای آنها تبدیل شود. اما کوسههای بالغ نیز اعضای کوچکتری از گونههای خود را میخورند.
تمساح
تمساح ها طعمه های مختلفی از جمله تمساح های دیگر را می خورند. طبق گزارشی که در سال ۲۰۲۲ منتشر شد، یکی از ساکنان پورت شارلوت این آدم خواری را در پارکی در فلوریدا ثبت کرد. در این ویدیو تمساح بزرگی روی سطح آب ظاهر می شود در حالی که تمساح کوچکتری را در دهان خود نگه داشته است.
آدام روزنبلات، استادیار زیست شناسی در دانشگاه فلوریدا شمالی که تمساح آمریکایی (Alligator mississippiensis) را مطالعه می کند، می گوید که آدمخواری میلیون ها سال است که در تمساح ها رخ می دهد. تمساح ها حیوانات کوچکتر را به طور کامل می خورند و طعمه های بزرگ را در آرواره های خود تکان می دهند تا آنها را به قطعات کوچکتر تقسیم کنند.
ببر
دانشمندان هنوز در حال مطالعه در مورد آدم خواری در ببرها (Panthera tigris) هستند، اما شواهدی وجود دارد که ببرهای بالغ گاهی توله ها و دیگر ببرهای بالغ را می خورند. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۹، ببری در پارک ملی کانها در هند، مدتی بعد یک ببر ماده بالغ و دو ببر جوان را کشت و خورد. با شکار فراوان موجود در این منطقه، رفتار آدمخوارانه ببرها باعث تعجب مسئولان حیات وحش و دوستداران محیط زیست شده است.
عنکبوت
آدمخواری را می توان در عنکبوت ها به روش های مختلف مشاهده کرد. نمونههای زیادی از عنکبوتهای ماده وجود دارد که نرها را پس از جفتگیری میخورند (برخی از گونههای عنکبوت بیوه سیاه به این رفتار معروف هستند)، به طوری که یک نر از یکی از گونههای عنکبوت گویباف، Philoponella prominens، سازگاریهای ویژهای برای فرار از به دام افتادن دارد. پنجه های عنکبوت ماده تکامل یافته است. این نرها بلافاصله پس از جفت گیری خود را پرتاب می کنند تا از ماده دور شوند. عنکبوت های نر که نمی توانند فرار کنند تبدیل به غذای عنکبوت های ماده می شوند.
عنکبوت های صحرایی نر (Stegodyphus lineatus) با خوردن کیسه تخم ماده قبل از تولد فرزند، رفتار کودک کشی از خود نشان می دهند و در صورت موفقیت فرزندان، مادر خود را با رفتاری که به «مادرخواری» معروف است، می خورند.
نیشتر ماهی
Alepisaurus ferox جانوران عجیب و غریب اعماق دریا هستند که طول آنها در اقیانوس های گرمسیری و نیمه گرمسیری به ۲.۱ متر می رسد و اغلب در منطقه گرگ و میش در عمق ۲۰۰ تا ۱۰۰۰ متری زندگی می کنند.
معمولاً در شکم تکههای چوبی بزرگتر، پشتهای چوبی کوچکتر ظاهر میشوند که نشان میدهد این موجودات معمولاً یکدیگر را میخورند. محققان حتی یک نیش ماهی را در معده یک ماهی نیش دار دیگر پیدا کرده اند.
آب دریا
نیوت های نر (Cryptobranchus alleganiensis) معمولاً حدود ۱۴ درصد از فرزندان خود را می خورند. این اغلب برای بقای گونه آنها مشکلی ایجاد نمی کند، زیرا آنها اغلب فرزندانی می خورند که بعید است زنده بمانند. با این حال، جنگل زدایی اشتهای آنها را افزایش داده است.
محققان گمان می کنند که جنگل زدایی ترکیب شیمیایی آب در زیستگاه سمندرها را تغییر می دهد و با کاهش منابع غذایی آنها، باعث می شود نرها بیشتر از بچه های خود بخورند. حیوانات دیگر، از جمله وزغ نیشکر (Rhinella marina) و گردوی دریایی (Mnemiopsis leidyi) نیز بچه های خود را می خورند.
اسب ابی
تا دهه ۱۹۹۰، محققان فکر می کردند که اسب آبی (Hippopotamus amphibius) کاملاً گیاهخوار هستند، تا زمانی که این حیوانات در حال جمع کردن، از جمله بقایای گونه های خود مشاهده شدند. آدمخواری ممکن است تا حدی مسئول شیوع سیاه زخم در سال ۲۰۰۴ در جمعیت اسب آبی در اوگاندا بوده باشد.
فک
آرواره های خاکستری (Halichoerus grypus) بیشتر ماهی می خورند، اما گاهی آدمخوار هستند. یک مطالعه منتشر شده در مجله تحقیقات دریا در سال ۲۰۱۹ شامل گزارشی از یک فک ماهی نر جوان بود که یک فک ماهی جوان را می کشد و حدود ۹۰ دقیقه غده پر انرژی آن را می خورد.
به گفته نویسندگان، ۲۸ گرم چربی چغندر فک به اندازه ۱۰۰ گرم شاه ماهی (غذای معمول فک ها) کالری دارد، در حالی که ۱۲ گرم چغندر معادل ۱۰۰ گرم ماهی کاد است، بنابراین همه چیز خواری از نظر انرژی برای بدن ارزشمند است. آرواره ها
مرد
انسان ها در طول تاریخ دست به آدمخواری زده اند. گاهی از روی خشونت دست به آدمخواری می زدند و گاهی به احترام مرگ عزیزانشان می خوردند. انسان ها در مواقع قحطی، سفرهای سخت و سرگردانی نیز به آدم خواری می پرداختند. شواهدی وجود دارد که نئاندرتال ها و سایر بستگان منقرض شده انسان نیز گاهی آدمخوار بوده اند.
منبع: زومیت